Kledingmerk Girav verbouwt gekleurd katoen om milieu te sparen

gekleurd katoen

Onzichtbare ondershirts zijn enorm populair. Als je het verfproces voor deze beige-gekleurde shirts kunt overslaan bespaar je veel water en energie en heb je geen chemicaliën nodig. Wat je dan nodig hebt is ruwe katoen dat van zichzelf al een beige kleur heeft: oerkatoen. Het wordt sinds kort weer geteeld, door het kledingmerk Girav.

Daarmee loopt het merk voorop in een wereld die tot voor kort werd gedomineerd door witte katoen. Erik de Weerd, Managing Director van Girav, is trots op het Colored Cotton Project van zijn bedrijf.

Het verven van katoen kost veel water, energie en chemicaliën

“Enkele jaren geleden hoorden we dat er katoentelers met gekleurd katoen aan het experimenteren waren. Na flink speurwerk hebben we in Turkije een wetenschapper gevonden die dit gekleurde katoen ontwikkelt. We hebben ons verbonden aan het project en sindsdien verbouwen we katoen in beige- en bruintinten voor onze onzichtbare shirts. Daarmee elimineren we het verfproces en introduceren we een nieuwe, milieuvriendelijke manier van denken in de traditionele wereld van katoenproductie.”

Natuurlijk gekleurd katoen is feitelijk oerkatoen dat lang geleden in de Andes is ontstaan. Katoen had van oorsprong diverse kleurtinten maar is in de loop der tijd doorontwikkeld naar wit omdat dit veel makkelijker te bleken en verwerken is tot allerlei kleuren. Girav brengt met het Colored Cotton Project de originele kleuren van dit oerkatoen weer terug. Er bestaat ook oerkatoen in andere kleuren zoals groene tinten wat uitstekend past in dit project en voor volgend jaar op de planning staat.

“Op dit moment concentreren we ons op het telen van beige- en bruintinten voor onze T-shirts. We hebben onze twee meest gangbare modellen in deze kleur gemaakt omdat dit momenteel een trendkleur is en natuurlijk onze ‘invisible’ T-shirts. Deze T-shirts zijn bij veel mannen favoriet onder witte overhemden omdat je door de beige kleur geen boorden of naden meer ziet.”

Het eerste gekleurde katoen is in 2022 geoogst

“We hopen in de toekomst meer kleding van gekleurd katoen te produceren en zo het bleken en verven, en de daarmee gepaard gaande milieubelasting, aanzienlijk te verlagen. We hebben als Girav dit project opgepakt en aangejaagd met de hoop dat meer bedrijven gaan meedoen. Dan kunnen we het samen groter maken. En samen het verschil maken.”

Het Colored Cotton Project ging in mei 2022 van start toen de eerste paar hectares werden ingezaaid. Zes maanden later werd het eerste gekleurde katoen geoogst met als belangrijkste doel meer zaad te produceren van deze oerkatoensoort. Hiermee werd in 2023 al veel meer gekleurd katoen geteeld om kleding van te kunnen maken.

De eerste t-shirts van ongeverfd katoen zijn inmiddels in beperkte oplage te koop op de website van Girav.

Milieuvoordelen van gekleurd katoen

Het verbouwen van gekleurd katoen heeft een aantal belangrijke milieuvoordelen:

  • Minder waterverbruik: Het bleken van katoen kost veel water. Door gekleurd katoen te gebruiken, wordt dit waterbesparing behaald.
  • Minder energieverbruik: Het verven van katoen kost veel energie. Door gekleurd katoen te gebruiken, wordt dit energieverbruik bespaard.
  • Minder chemicaliën: Bij het bleken en verven van katoen worden chemicaliën gebruikt die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Door gekleurd katoen te gebruiken, worden deze chemicaliën vermeden.

Girav hoopt dat meer bedrijven gekleurd katoen gaan gebruiken

Door samen te werken kunnen we de milieubelasting van de katoenproductie aanzienlijk verminderen. Als consument kun je ook een bijdrage leveren door gekleurd katoen te kopen. Er zijn steeds meer bedrijven die gekleurd katoen gebruiken, dus er is voor ieder wat wils.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *