Bespaar geld en minimaliseer: ontdek de top 7 onnodige aankopen!

besparen onnodige aankopen

Het is eigenlijk heel verstandig om bij elk ding dat je koopt eens stil te staan en je af te vragen: Heb ik dit wel nodig? Bij een boek, bij kleding, bij schoonmaakmiddelen of nieuwe meubels. We kopen omdat het hip, nieuw, stralend, aantrekkelijk of mooi is. Maar is het ook nodig?

Zie hier de koopjes die aantrekkelijk zijn, maar waar goede alternatieven voor zijn. Of kun je ook best nog even zonder?

1. Een schoonmaakproduct voor elk voorwerp

Een reiniger voor de wc, eentje voor de douche, een voor het aanrecht en een voor de vloer. En je hebt er nog veel meer (voor glas, keramiek, roestvrij staal enz.). En is dat nodig? Nee. Van schuurmiddel tot geurige reiniger, in feite heb je echt niet meer nodig dan een eenvoudige zeep. En je kunt ook gemakkelijk zelf een reiniger maken van bakingsoda met azijn.

Wist je dat je een vlek echt wel van de vloer of je aanrecht kunt krijgen zonder schuurmiddel of zelfs schoonmaakmiddel? Neem wat warm water, doe dat op een doekje, leg het op de vlek en laat even liggen. Een minuut later hoef je niet eens hard te poetsen en de vlek of viezigheid is weg.

2. Keukenpapier en speciale (baby)doekjes

Ja, keukenpapier is erg makkelijk, maar een enorme papierverspilling. Dat geldt ook voor baby/billen/snoetenpoetser doekjes. Het is gemakkelijk omdat je het dichtbij de hand hebt. Maar kies voor een herbruikbaar doekje of washandje dat je daarna in de was gooit, om belasting van het milieu te voorkomen. Het scheelt ook nog eens veel geld!

3. Boeken

Boeken zijn prachtig, maar kosten veel papier. Op een e-reader lees je net zo makkelijk en het gaat niet ten koste van de bossen en de productie van papier. Een e-reader verbruikt natuurlijk stroom, maar je hoeft hem vaak maar een keer per maand of per twee maanden een uurtje op te laden. Een andere goede oplossing is tweedehandsboeken kopen (tip: boeken bij de kringloop zijn vaak meer 1 euro) of boeken met elkaar ruilen. Wat jij niet meer leest, daar kan een ander weer van genieten.

4. Luchtverfrissers

Niet alleen bevatten luchtverfrissers vaak allerlei chemische middelen, ze komen ook met hun verpakkingen, in spuitbussen of plastic houders. Wil je toch een fijn geurtje in huis, kies dan voor één die je zelfgemaakt hebt van natuurlijke ingrediënten. Op deze site vind je leuke tips, bijvoorbeeld in deze blog.

5. Boterhamzakjes

Handig hoor, die kleine zakjes waarin je snel wat mee kunt nemen. We letten wel al op boodschappentassen, maar deze zakjes zorgen ook voor enorm veel plastic afval. Alternatieven zijn net zo gemakkelijk en kun je hergebruiken: (roestvrijstalen) vershoudbakjes in allerlei vormen en maten of handige wraps van bijenwas.

6. Nieuwe telefoon

Door de manier waarop abonnementen geregeld zijn, wordt je gestimuleerd om elk jaar of elke twee jaar een nieuwe telefoon te kopen. Dat is eigenlijk te gek voor woorden. Je telefoon doet het nog prima (waarschijnlijk is het enige dat de batterij wat sneller leegloopt), en je hoeft nog helemaal geen nieuwe. Vraag je dan ook af of je je wilt laten leiden door deze consumeer-gekte.

Kies bijvoorbeeld voor sim-only abonnementen en koop een losse telefoon wanneer je toe bent aan een nieuwe. Een smartphone kan echt langer meegaan dan een of twee jaar. Een andere handige mogelijkheid is een refurbished telefoon kopen. Deze zijn tweedehands en er mankeert niks aan. Je krijgt daar ook garantie op.

7. Woonaccessoires

Vaak geven die kleine prulletjes en hebbedingetjes sfeer aan je huis. Maar bedenk wel dat al die prullaria ergens ver weg geproduceerd zijn, door mensen die (zeker als je er niet veel voor hoeft te betalen) voor een hongerloontje werken en waarbij niet erg op het milieu gelet wordt. En dan wordt het ook nog hier naartoe getransporteerd.

Minder kopen betekent niet dat je huis ongezellig moet zijn. Je kunt proberen minder te kopen, maar als je wat koopt dat het van goede kwaliteit is. Neem ook eens een kijkje in een kringloopwinkel of een rommelmarkt. Daar vind je ook bijzondere dingen en krijgt een voorwerp nog een tweede leven. Tip: bij de kringloop vind je elk jaar ook ontzetten veel kerstdecoratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *