Weg met de wegwerpmaatschappij: repareer je kapotte spullen

weg met wegwerpmaatschappij repareren

Een gat in je trui, de remmen van je fiets kapot of het glas van je smartphone gebarsten. Wat doe je dan? Vaak heb je te weinig tijd of energie om er achteraan te gaan om het te (laten) repareren. Via internet heb je zo een nieuwe besteld. Het is zo gemakkelijk, maar hoe meer mensen telkens nieuwe spullen kopen, hoe meer druk dat op het milieu legt.

De wegwerpmaatschappij

Het is een beetje een kip-ei verhaal: We hebben geen tijd/geen zin/geen geld om onze spullen te (laten) repareren en we kopen dan maar snel wat nieuws. Ons koopgedrag stimuleert fabrikanten om steeds goedkopere producten op de markt te brengen, die van matige kwaliteit zijn en snel stuk gaan. En zo gaat het maar door. We blijven kopen en weggooien.

Maar elk nieuw product dat we kopen, kost weer grondstoffen. Metaal, plastic, katoen, wol of hout, er moeten telkens weer nieuwe producten gemaakt worden. Terwijl het repareren van het voorwerp, dit zou voorkomen.

En er kan best veel gerepareerd worden:

1. Kleding en schoenen

In elk dorp vind je nog wel een kleding-herstelwinkel of stomerij. Versleten plekken, ritsen, gaatjes of kleding die te klein of te wijd is, passend maken, het kan er allemaal. Vooral als het kleding is die je graag droeg, is het de moeite waard om eens langs te gaan. Dan kun je er nog jarenlang plezier van hebben. Met je schoenen kun je bij de schoenmaker terecht, waar je zolen vernieuwd kunnen worden en je hakken weer vastgezet.

2. Elektronica en witgoed

Trage of vastgelopen computers? Er kan vaak nog heel veel opgelost worden, ondanks dat jezelf denkt dat het probleem onoverkomelijk is. Heb je je smartphone laten vallen en zit er een barst in het scherm? Tegenwoordig kun je dit heel gemakkelijk laten vervangen. Voor iPhones kost dit niet eens zoveel geld. Eind vorig jaar gebeurde het mij helaas. Maar voor het merk dat ik had, kostte het bijna net zoveel als een hele nieuwe telefoon. Dat vond ik wel een beetje jammer.

Ook wasmachines, ovens of andere grote apparaten kunnen gerepareerd worden. Daarbij zijn er ook bedrijven die dit soort apparaten willen ophalen om de onderdelen te verkopen. Dat is natuurlijk ook een oplossing.

Is het de moeite wel waard?

Als je je afvraagt of het financieel wel de moeite waard is om geld te steken in een voorwerp dat al een paar jaar oud is, dat verschilt natuurlijk per geval. Neem bijvoorbeeld mijn fiets, dat is al een tweedehandsje, en vorig jaar rammelde hij aan alle kanten. Ik heb hem toen naar een gepensioneerde fietsenmaker gebracht. Echt een vakman en die repareerde alles in een dag. Materiaalkosten waren wel prijzig (meer dan 100 euro), maar hij vroeg zelf maar een paar tientjes loon. Nu kan mijn fiets waarschijnlijk wel weer een paar jaar mee. En een nieuwe (of tweedehands) fiets zou meer dan dat gekost hebben.

Dus kijk altijd naar de mogelijkheden van een voorwerp. Is het je dierbaar, is de structuur nog goed, hoe lang zou het nog weer mee kunnen gaan na reparatie? En wie kan het voor je repareren? Soms kun je het zelf wel. Heel handig is dat je tegenwoordig op Youtube veel doe-het-zelf filmpjes kunt vinden, waar reparaties worden voorgedaan.

Maar misschien heb je een handige vriend(in) of collega, oma of buurman. Bied degene die je helpt een wederdienst aan of een kleine vergoeding. En anders is er misschien ook nog het Repair Cafe in jouw dorp. Hier verzamelen zich mensen die kunnen helpen met een reparatie, wat het ook is, van kapotte koffiezetapparaten tot het verstellen van een broek. Elk voorwerp dat je niet weggooit, is weer een besparing voor het milieu. Wat ga jij laten repareren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *