Met deze 5 tips verminder je direct plastic afval

plastic afval verminderen tips

Je kent ongetwijfeld de uitdrukking onkruid vergaat niet, maar plastic doet dat ook niet. Nooit. Elk stukje plastic dat in het milieu terechtkomt, zal na verloop van tijd in kleine stukjes uit elkaar vallen. Het verteert echter niet. In Europa wordt er gelukkig al aardig wat moeite gedaan om te zorgen dat we minder plastic in de natuur tegenkomen. Toch is de hoeveelheid plastic die geproduceerd en gebruikt wordt nog enorm, en daar komt alleen maar meer bij.

Wil je meehelpen om de plastic vervuiling zoveel mogelijk tegen te gaan?  Voorkomen is beter dan genezen, gelukkig is het helemaal niet zo ingewikkeld om plastic uit je huishouden te bannen!

Tip 1: neem je eigen herbruikbare tas mee

De eerste is de makkelijkste: neem altijd je eigen tas mee. Als je boodschappen gaat doen neem je een stevige katoenen of jute tas mee. Ik zorg ook dat ik altijd een tas in de auto en in mijn fietstas heb zitten. Als ik dan eens spontaan bij een winkel langs ga, hoef ik geen plastic tasje aan te nemen. Een stevige katoenen of juten tas gaat lang mee. Ook voor groente en fruit in de supermarkt kun je je eigen tassen meenemen.

Tip 2: weg met plastic wegwerpflesjes

Gebruik je eigen, duurzame drinkflessen van glas of RVS voor onderweg, op je werk of tijdens het sporten. Er zijn mooie drinkflessen die je elke keer opnieuw met kraanwater kunt vullen. Ook voor kinderen zijn er mooie, lekdichte schoolbekers te koop. Niet alleen scheelt dit geld, maar ook de schadelijke stoffen die anders uit plastic flessen in het water terecht zouden komen. Beter voor de aarde maar ook voor je eigen gezondheid dus!

Tip 3: handige bakjes in plaats van plastic zakjes

Voor de trek onderweg kun je een broodtrommel of herbruikbaar zakje gebruiken. Er zijn allerlei handige bakjes van RVS te koop, zodat je brood, koekje of stuk fruit veilig meegenomen kan worden. Ik vind bakjes sowieso handiger, omdat je eten niet geplet wordt tussen alle spullen in de tas.

Tip 4: koop het niet, maar maak het!

Voorgesneden groente, cake, koekjes, snoep: alles zit in plastic verpakt. Als je zelf je groenten gaat snijden is een plastic zak niet nodig. Ook cake en koek kun je zelf bereiden. Niet alleen smaakt het veel lekkerder, maar er komt ook geen plastic aan te pas. Bewaar je zelfgemaakte lekkers in een mooie trommel. Een andere optie om je voedsel te bewaren is het af te dekken met een bijenwasdoek. Deze kun je zelf maken of kopen en zo heb je geen plastic folie nodig.

Tip 5: gebruik je eigen servies

Heb je een feestje? Veel mensen grijpen al snel naar plastic bekers en borden. Gemak dient de mens, maar in dit geval belast dit het milieu. Vandaar dat er beter gekozen kan worden voor een gewoon servies. Pas dit ook op je werk toe. Neem gewoon je eigen beker mee, zodat je geen plastic hoeft te gebruiken.

Het lijkt misschien alsof het meer moeite kost om plastic te vermijden. Dit vraagt in het begin soms even een nieuwe mindset. Maar het is de moeite waard, niet alleen voor de aarde maar ook voor je eigen gezondheid!

En het is toch ook een mooie ruil? In plaats van lelijk wegwerpplastic, gebruik je juist mooie kwalitatieve producten waar je lang mee doet. Veel aantrekkelijker en leuker!

Heb jij nog tips om plastic uit je leven te bannen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *