Nieuw: meldpunt voor onterechte duurzaamheidsclaims voor eten en drinken

meldpunt onterechte duurzaamheidsclaims supermarkt

Ongetwijfeld heb je ze opgemerkt: de verleidelijke etiketten die beloven dat je een bijdrage levert aan het milieu door bepaalde voedingsmiddelen te kopen. Klimaatvriendelijk vlees, gelukkige koeien – het zijn beweringen die vaak opduiken op verpakkingen en in reclames. Maar zijn deze claims echt zo waterdicht als ze lijken?

Transparantie in de voedselindustrie

Questionmark, een onderzoeksbureau dat al geruime tijd de schappen van supermarkten analyseert, opent nu een nieuw front in hun missie naar eerlijke voedselinformatie. Het recent gelanceerde Meldpunt Duurzaamheidsclaims geeft jou, de consument, een stem. Het is een uitnodiging om kritisch te kijken naar deze claims en, wanneer iets niet lijkt te kloppen, dit te melden.

Grondige controle

Het concept is simpel: zodra een melding binnenkomt, gaat Questionmark aan de slag. Ze onderzoeken de bewering grondig en toetsen deze aan de werkelijkheid. Als een claim inderdaad ongegrond blijkt te zijn, schuift Questionmark het niet onder het tapijt. Ze stappen naar de Reclame Code Commissie om de zaak aan te kaarten.

Impact en samenwerking

Wat dit initiatief nog krachtiger maakt, is de samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dit betekent dat deze bevindingen serieus genomen worden en kunnen leiden tot bredere maatregelen voor eerlijkere voedselclaims.

Eerdere onderzoeken leggen de basis

Questionmark heeft al eerder de schijnwerpers gericht op de voedselindustrie. Hun eerdere studies onthulden schokkende bevindingen, zoals de onwetendheid van grote retailers over hun toeleveringsketens en het gebrek aan inzet voor diervriendelijkere producten.

Jouw rol als consument

Het is duidelijk dat deze onthullingen niet slechts een probleem van de industrie zijn; ze raken ons allemaal. Als consument hebben we een stem en een belangrijke rol in het afdwingen van eerlijke praktijken.

Naar een transparantere toekomst

Het Meldpunt Duurzaamheidsclaims is een stap in de goede richting naar een transparantere voedselindustrie. Het belooft een zomer van 2024 vol inzichten en hopelijk veranderingen die ons allen ten goede komen. Maar dit kan alleen werken als jij, als consument, je bewust bent van je kracht en actief deelneemt aan dit proces.

Het is tijd om kritisch te zijn, vragen te stellen en verandering te eisen. Samen kunnen we bouwen aan een eerlijkere en duurzamere toekomst, stap voor stap, melding na melding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *